Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Programul de vacanţă „Tu ești viitorul, trăieşte sănătos!” s-a încheiat
Fundaţiei Hans Lindner  - Joi, 2 August 2018

În aceste zile a luat sfârşit programul de vară „Tu eşti viitorul trăieşte sănătos!” care marchează în acelaşi timp începutul unei noi abordări pentru tinerii sătmăreni.

Fundaţia Hans Lindner a desfăşurat timp de 6 săptămâni în această vară ,un program complex de activităţi pentru 120 de tinerii sătmăreni, care au avut şansa să deguste farmecul activităţilor meşteşugăreşti din cadrul atelierelor de creaţii textile, tâmplărie, electrotehnică, olărit, patiserie şi de agricultură modernă, dar şi tradiţională, implicându-se activ în munca şi responsabilităţile fermierilor locali.

Prin acest proiect, Fundaţia Hans Lindner a dorit să accentueze importanţa unei alimentaţii sănătoase în viaţa de zi cu zi, dar şi de a arăta tinerilor un mod simplu, natural de a trai si de a se hrăni, fiind în sine un model de viaţă dar şi educational inovator.

Timp de şase săptămâni  , şase serii a câte 20 de elevi , zilnic au pornit timizi dar în acelaşi timp cuprinşi de entuziasm în această aşa numită “vacanţă”, unde au făcut cunoştinţă cu bucătăria tradiţională, avand ocazia să prepare în fiecare zi mâncăruri tradiţionale, naturale, simple , gustoase lăsate din moşi strămoşi , dar să şi conserve legume, fructe fără proceduri de conservare chimicale. Au putut înţelege şi exeperimenta pe propria piele, de ce o zi de muncă în agricultură nu functionează după un orar fix, de ce nu se aşteaptă ziua ploioasă pentru secerişul grâului, de ce vacile aşteaptă să fie mulse cu mult înainte de servirea micului dejun şi de ce munca trebuie continuată până la apusul soarelui.

De-a lungul zilelor petrecute în tabără  tinerii au facut faţă cu brio sarcinilor gospodăreşti primite sau meşteşugurilor probate care poate doar bunicii lor le mai cunosc. Şi nu doar atât, şi-au îmbrăcat cu drag haina de lucru şi s-au implicat cu devotament şi responsabilitate în sarcinile primite: întorsul fânului, conducerea combinei,culesul legumelor şi fructelor, presatul uleiului, prepararea de brânzeturi, hrănitul animalelor, prepararea bulionului de roşii, ingrijirea animalelor , dar si în activităţile din cadrul atelierelor de olărit, creaţii textile sau prelucrarea lemnului  unde şi-au confecţionarea diferite obiecte utile.

Prin această formă de educaţie, organizatorii şi-a propus să contribuie la demontarea imaginii conform căreia bunăstarea se poate obţine doar la oraş sau în străinătate, şi totodată a avut în vedere şi educarea viitorilor consumatori conştienţi, adică consumatori de hrană sănătoasă, produsă local.

Nu în ultimul rând fundaţia doreşte să mulţumească fermierilor şi maistrilor , care au înţeles că tinerilor trebuie să le ofere timp şi activităţi reale. Mulţumirile se aduc cu precădere gazdelor: Wegendt Gerhard şi colectivului de la fermele din Giungi, Craidorolţ şi Ciumeşti, Poósz József din Căpleni, Iuga Gabriel , Kállai Pál din Micula, Asztalnok Levente din Păulesti, Loncsák János din Micula, Czier Attila din Urziceni, colectivul fermei Hagen din Urziceni Pădure , Pop Ioan din Homoroade, Mitterreiter Kornelia şi bineînţeles tuturor colaboratorilor care au făcut posibil acest program.

Fundaţia Hans Lindner continuă să dezvolte programe pentru tineri şi elevi din tot judeţul, indiferent de şcoala unde învaţă, invitând toate clasele şi şcolile dornice de colaborare să se programeze din timp la atelierele meşteşugăreşti , atelierele gospodăreşti şi fermele agricole.

 

 

 

Tags: program  vancata  final  
1189 vizite
Distribuie pe